Plantengids

HOME / PLANTENGIDS

Homeplant kamerplanten

Planten verzorgen? Dankzij al onze ervaring met kamerplanten moet dat zeker goed komen. Lees de algemene tips over kamerplant verzorging of kies hieronder jouw kamerplant. Heb je toch nog een vraag, stuur ons dan gerust een DM of Instagram of mail naar info@homeplant.nl. Zo blijft jouw kamerplant altijd in topconditie!

Kies hieronder jouw kamerplant

Alocasia gatenplant / monstera bananenplant / musa

Kamerplanten verzorgen

In de basis is planten verzorgen eigenlijk best eenvoudig. Bepaal de beste standplaats voor jouw kamerplant, geef hem op tijd water en voeding. Verpot de kamerplant op tijd. Die combinatie van factoren maakt of jouw kamerplant een lang en gezond leven tegemoet gaat. Belangrijk, want je wil immers lang genieten. Een kamerplant die goed wordt verzorgd heeft de volgende kenmerken: hij groeit snel, verliest weinig blaadjes en heeft altijd een mooie, stralende kleur. In deze plantengids bekijken we de algemene tips voor kamerplanten verzorgen. We verkennen de algemene basis. Om erachter te komen hoe het voor jouw kamerplant zit kun je onderaan jouw kamerplant kiezen. Daar lees je alles over deze plant.

Bepaal de standplaats: licht VS schaduw

Elke plant heeft een bepaalde hoeveelheid zonlicht nodig. Hem op de verkeerde plek zetten kan problemen opleveren. De ene plant kan immers goed tegen zon, terwijl de andere kamerplant hier niet tegen kan. Voor optimale kamerplanten verzorging is het dan ook belangrijk om de beste standplaats te bekijken voor jouw plant. Bij alle kamerplant op Homeplant vind je de beste standplaats. Een vuistregel die je kunt toepassen is: planten met een gekleurd blad hebben meer zonlicht nodig dan groene planten. Cactussen en succulenten kunnen uit in de zon staan. De meeste planten kunnen overigens het beste op een lichte plek staan, maar niet in direct zonlicht.

Kamerplant water geven: hoeveel water?

Naast de standplaats is ook de hoeveelheid water geven belangrijk. Dit verschilt sterk per plant, en wordt sterk bepaald door de plek waar de plant van nature voorkomt. Doorgaans hebben kamerplanten meer water nodig op een plek met een lage luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in ruimtes met de verwarming aan of een airco. Ook hebben ze tijdens de bloei, op plekken met meer zonlicht en op momenten met een hogere temperatuur meer water nodig. Veel planten gaan in de winter in de ruststand. Daardoor hoef je ze dan minder water te geven dan in de zomer. Bovendien groeien ze nauwelijks, en is ook voeding niet nodig. Tot slot is het bij kamerplanten verzorgen belangrijk om nooit teveel water te geven. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken, waardoor de plant niet meer in leven blijft.

Kamerplant verpotten: wanneer?

Elke kamerplant moet op zijn tijd verpot worden. Het verpotten van een kamerplant is belangrijk om de wortels voldoende lucht en ruimte te geven in de pot. Dus wordt een plant groter, dan moet ook de pot mee groeien. Bovendien wordt een plant in een grote pot sneller groot en hoef je minder water te geven. Dit komt doordat er meer vocht aanwezig is in de grond. Tot slot heeft nieuwe grond nieuwe voedingsstoffen, die de groei van de plant weer verder versterken. Hoe vaak jouw kamerplant verpot moet worden lees je bij elke kamerplant zelf. 

De juiste luchtvochtigheid is belangrijk

Voor kamerplanten is de juiste luchtvochtigheid erg belangrijk. De ideale luchtvochtigheid is doorgaans 40-60%. Dit percentage ligt een stuk hoger dan in de gemiddelde woning, maar gelijk aan de ideale luchtvochtigheid voor mensen. Daardoor is het voor jouw kamerplanten, maar ook voor jezelf, goed om een (elektronische) luchtbevochtiger te gebruiken. Ook jouw planten regelmatig een sproeibeurt geven of kommetjes water op de verwarming doen het goed om de luchtvochtigheid te verhogen. Is de lucht niet vochtig genoeg, dan kan dit leiden tot uitgedroogde kamerplanten of bruine, vervormde planten. 

Wat extra liefde: verzorg je planten goed

Wanneer je de bovenstaande tips aanhoudt blijft jouw plant in topconditie. Houd hem daarnaast lekker fris, door regelmatig gele bladeren of droge bloemen te verwijderen. Beter voor jou én beter voor de plant zelf. Ook een sproeibeurt doet het goed, voor de luchtvochtigheid, maar ook voor het risico op ongedierte. Sommige planten kunnen ook plantenvoeding waarderen. Bekijk de beste voeding voor jouw kamerplant en je zult merken dat de kamerplant sneller groeit, grotere bladeren krijgt en meer bloemen aanmaakt.

Meest gestelde vragen over kamerplanten verzorging

Om jou zo goed mogelijk te helpen vind je hieronder een overzicht met de meest gestelde vragen. Staat jou vraag hier niet tussen, of weet je niet wat er aan de hand is? Deel dan de foto van via Instagram of per mail. Wij helpen je graag.

Veelgestelde vragen over kamerplanten verzorging:

  • Wat is er mis met mijn plant?
  • Bestrijding van rouwvliegjes in jouw planten.

Kies jouw kamerplant (A – Z)

X